« 75 Plussers met verlopen rijbewijs»

Gepubliceerd op 05-09-2019

Op verzoek van de Consumentenbond heeft het Verbond van Verzekeraars deze zomer autoverzekeraars opgeroepen om coulant te zijn voor 75-plussers met een verlopen rijbewijs. 75-Plussers hebben een gezondheidsverklaring en een keuring nodig om hun rijbewijs te verlengen, maar lopen tegen lange wachttijden aan bij het CBR.

De coulance van verzekeraars tot 1 december 2019 kan het volgende opleveren: een 75-plusser kan met een verlopen rijbewijs, en zonder administratieve verlenging van dat rijbewijs, staande gehouden worden door de politie. De politie kan concluderen dat de 75-plusser aan het verkeer deelneemt zonder geldig rijbewijs en kan de 75-plusser hiervoor een bekeuring geven en sommeren dat hij niet meer verder mag rijden met de auto. Dat de verzekeraar coulant omgaat met het verlopen rijbewijs doet hier niets aan af. Er is bij schade wel dekking, maar de 75-plusser kan dus wel bekeurd worden voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Na 1 december 2019 zal de politie niet meer bekeuren voor het rijden zonder gelding rijbewijs als de 75-plusser kan aantonen dat zijn of haar rijbewijs administratief is verlengd.